Enqvist Energirapport uke 50

21 desember 2021

Sist uke 49 endte med en snittpris på 151,64 øre/KWh som er en nedgang på nærmere 9 øre.

Denne uken startet på mandag med en pris på 137,12, men et kraftig hopp på tirsdag til 208,17 øre. Deretter gikk prisen ned i dag, på onsdag til 130,87 øre.

Disse prisene er fra tidligere helt ukjent for Norge i en situasjon hvor forbruket av strøm var en toneangivende faktor. Nå fyker strømprisen opp og ned i et tempo som hittil har vært ukjent, selv om forbruket har gått noe ned, og med det en lavere etterspørsel, har prisene ikke lenger fulgt den samme banen.

Fjoråret var et ekstremt år for strømmarkedet, med gjennomgående historisk lave strømpriser. I år er strømprisene tilbake på mer normale nivåer. Strømmarkedet er imidlertid ikke helt normalt i år heller, for i år er det store forskjeller i strømprisen avhengig av hvor i landet man bor. Stadig større prisforskjeller. En gjennomgang av prishistorikken på kraftbørsen Nord Pool viser at det er store forskjeller mellom EL-spotområdene med de høyeste og laveste strømprisene. Tidligere i år var forskjellen på 128,27 kr/MWh.

For sluttkundene tilsvarer det en prisforskjell på 12,8 øre/kWh. For å sette det i perspektiv, kan det nevnes at konsesjonskraftprisen i 2021 er satt til 11,4 øre/kWh. Det er en slags offisielt estimert innkjøpspris for vannkraften, og prisforskjellen mellom de norske prisområdene var dermed høyere enn produksjonskostnaden. Forskjellene ble bare større og større utover vinteren og våren. I mars lå forskjellen på 169,25 kr/MWh, tilsvarende 16,9 øre/kWh. Dermed passerte den elavgiften, som i år ligger på 16,69 øre/kWh.

til toppen

Newspaper

Nyheter

FAQ